Milyen szakemberekkel kezdd el a közös munkát induló vállalkozóként?

Induló vállalkozóként az ember sokszor nem is tudja, mihez fogjon legelőször. Már kész a termék/szolgáltatás, vannak is érdeklődők, de akkor rájössz, hogy az induláshoz még sok mindent el kell intézni. Érdemes már az elején tudatosítani, hogy vállalkozóként nem elég, ha csak a szakterületedhez értesz, hanem kisebb-nagyobb mértékben, de el kell merülnöd más területek működésében is.

Rövidebb vagy hosszabb távon, de partnerekkel kell majd együtt dolgoznod, akik különböző területeken segítik majd a vállalkozásod. Na de kikkel vedd fel először a kapcsolatot? Nézzük sorban.
JOGI ALAPOK

Először is érdemes egy jogásszal egyeztetned, ha céget szeretnél alaptani. Egyéni vállalkozóként sokkal egyszerűbb a dolgod. A cégalapításon kívül érdemes a jogásszal egyeztetni a szerződések és az adatkezelés (GDPR) kapcsán, ami a mai világban elkerülhetetlen.


PÉNZÜGYI ALAPOK

Az is a prioritások közé tartozik, hogy keress egy könyvelőt, mert ő tudja elmagyarázni neked, hogy milyen adózások közül választhatsz, a terméked/szolgáltatásod kapcsán milyen cégformát érdemes választani, milyen kötelezettségek terhelnek majd téged, mint vállalkozót, és esetleg milyen kedvezményekre lehetsz jogosult. Ezen kívül a különféle pályázatokat, kiírt támogatási programokat is érdemes figyelned, mert ezek is megalapozhatják a céged működését.


MARKETING

Lehet, hogy ezt nem sorolnád a top prioritások közé, pedig nagyon fontos, hogy legyen egy átgondolt marketing stratégiád.

Ha nem tudod:

  • mik a fő erősségeid a konkurenciával szemben (azaz nem pozicionáltad magad)

  • kiket érdekel a terméked, mik az ő fő problémáik, kérdéseik, igényeik (azaz nem kutattad le a célcsoportod),

  • és az is tök homály, milyen felületeken hogyan szeretnél kommunikálni

akkor hátrányból indulsz a piacodon -- nem is kicsiből. Mert akármilyen jó is az a termék/szolgáltatás, amit árulsz, ha senki nem tud róla, nem fogják megvenni. Egy jó marketinges viszont segít megismerni a célcsoportodat, kommunikálni az erősségeid, megértetni, milyen egy jó kampány, és hogyan menedzseld a social media felületeidet. Ezek azok az alapok, amikkel biztosíthatod a folyamatos érdeklődést a terméked felé.
WEBOLDAL

Ha már az online felületeknél és a marketingnél tartunk, legtöbbször elengedhetetlen, hogy legyen egy weboldalad, vagy legalább egy landoló/sales oldalad. Itt az emberek megismerhetnek téged és a szolgáltatásod, vagy ide tudod terelni az érdeklődőket a kampányok és hirdetések során. Ha pedig webáruházat indítasz, egyértelmű, hogy ez az alappillére a vállalkozásodnak, így mindenképp kelleni fog neked egy jó: webes!
VIZUÁLIS MEGJELENÉS

Nem feltétlenül a legelső lépés, de amint az alapokkal megvagy (cég, költségvetés, alapvető felületek, ahol kommunikálsz), már elkezdhetsz a profi, egységes, letisztult megjelenésen is dolgozni, mert a legtöbb ember vizuális szempontok alapján (is) dönt arról, hogy kapcsolatba lépjen-e veled vagy rendeljen-e tőled. Ezért is fontos, hogy rendben legyen a vállalkozásod megjelenése. Legyen egy egységes koncepció a márkád színei, betűtípusa kapcsán, mert ez a minimum. Ha úgy érzed szükséges akkor terveztess logót is és rendeld meg az egyéb grafikai elemeket is. Ezek apróságnak tűnnek, de ha emlékezetes márkákra gondolunk, ott ezek a vizuális elemek mindig rendben vannak.


FOTÓK

Végül, de nem utolsósorban: mutasd meg magad! Különösen egyéni vállalkozásnál vagy emberekkel foglalkozó szakembernél fontos, de minden márka profitál belőle, ha az emberek egy arcot is tudnak társítani a szolgáltatáshoz. Ez 30-40%-ban is befolyásolhatja, hogy hitelesnek találnak és utána felkeresnek-e. Találj olyan fotóst, aki érti, mit szeretnél, aki segít neked ötletelni, hogy milyen képekre lehet leginkább szükséged az üzeneted közvetítéséhez. Erre mondjuk tudok én is valakit… ;) Ha tetszenek a képeim, és te is szeretnél hasonlókat a vállalkozásodhoz, akkor bátran írj, és megbeszéljük a részleteket.


Legyen tudatos a választásod, ne sodródj, inkább vedd kezedbe az irányítást. ☝️


Kihagytam valamit/ valakit a listából szerinted? Írd meg kommentben.


Van, akivel te is évek óta együtt dolgozol, és nagyon tudod ajánlani? Írd ide hozzászólásba, hogy másokhoz is eljusson.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square