KVÍZ - Milyen fotókra és vizuális elemekre van szükséged vállalkozóként?Induló vagy egyedüli vállalkozóként folyamatosan azt mérlegeljük, hogy milyen döntések fogják előre vinni a vállalkozásunkat, mi az az energia és anyagi befektetés, amiből a vállalkozásunk profitálni tud. Kezdetben az a legfontosabb, hogy minél jobban be tudjuk mutatni a szolgáltatásunkat, és sokszor a tervezés vagy stratégia itt meg is áll. Érthető, hiszen egyfelől egyszerre túl sok minden szakad a nyakunkba, másfelől meg a legfontosabb számunkra az lesz, hogy bevételt termeljünk.


Kevesen gondolják azt végig azonban, hogy nem elég csak leírni, hogy milyen terméked/szolgáltatásod van, meg is kell mutatni. Meg kell adni, a hozzá és a célközönségedhez illő körítést is, azaz akár online akár offline anyagokról van szó tudnod kell prezentálni magad és a vállalkozásod.


Összeszedtem pár gondolatot, ami segíthet abban, hogy ellenőrizd, mennyire hozod ki vizuálisan a legtöbbet a márkádból, vagy csak egy káosz vesz körül?


Teszteld magad ezzel a kvízzel, mennyire tudatos a márkád és olvasd el a 3 tippet amit a márkád arculatához tudsz majd felhasználni!


A MÁRKAÉPÍTÉS ALAPJAI

Sokan egyből fejest ugranak a logó tervezésbe, vagy a weboldal készítésbe, miközben olyan alapvető kérdéseket nem tudnak megválaszolni, amelyek jelentősen befolyásolják azt, hogyan is mutassuk meg a vállalkozásod.


9/1 - Kihez szólsz és mit mondasz?

Tudod-e azt például, hogy kikhez szólsz? Milyen nyelvezetet használj, mennyire legyél barátságos-haverkodó vagy inkább komolyabb-szakmai. Mi motivál téged abban, amit csinálsz? Mi a brand története?


9/2 - Mennyire ismered a célközönséged?

Tudod azt, hogy milyen problémákkal küzd a célközönséged? Tudsz velük azonosulni és a terméked/ szolgáltatásod mennyiben oldja meg ezeket a problémákat? Esetleg van olyan tudásod is, ami nem szorosan kötődik ezekhez, de érdekelheti őket? Mit csinálnak szabadidejükben? Milyen stílus-hangulat vonzza őket?


9/3 - Milyen karaktere van a márkádnak?

Egy márka sokféle lehet, a terméktől/szolgáltatástól függően, valamint a célpiac is befolyásolja. A te márkád milyen? Inspiráló? Oktató? Megmondó? Barátságos? Luxus érzést ad?


Ha ez nincs letisztázva már az elején, akkor a későbbi lépésekben nem tudsz majd megfelelő döntést hozni a vizualitás és a fotók terén és egy káosz fog kialakulni, ami bizonytalanságot fog mutatni a márkád körül. Mert lehet, hogy te egy nagyon elegáns színpalattát és betűkészletet választottál magadnak, de ha a képeid meg mind rossz minőségűek és egyáltalán nem tükrözik vissza azt az eleganciát, amit szeretnél a márkád kapcsán mutatni, akkor csak rosszat teszel a márkáddal.


TIPP: Fontos ezekre a fenti kérdésekre tudni a választ, mert minden összefügg mindennel. Ha ezeket végig gondolod, stabil alapokat tudsz lefektetni a márkádnak, és később hálás leszel magadnak, mert ezek a sarokpontok fognak segíteni neked, ha a vizualitás-kommunikáció-stratégia kapcsán kell majd döntést hoznod.


A VIZUALITÁS - FOTÓK

Amikor minden eltolódik az online világ felé, és egyre kevesebb a lehetőség arra, hogy személyesen találkozz az ügyfeleiddel, akkor egyre nagyobb hangsúly helyeződik arra, hogy minőségi képekkel mutasd be magad és a vállalkozásod. Első benyomásra csak egyszer van lehetőségünk, ne szalasszuk el ezt a lehetőséget!


9/4 - Van rólad egy előnyös portré?

Egy portré rólad. Ami előnyös és profi. Nem, sajnos nem jó, ha a családi nyaralás alkalmával készült képet teszed a weboldaladra, ahogy a szülinapi bulin lőtt félhomályos, életlen kép sem felel meg erre a célra. Ezeket tedd el emlékbe és gondoljuk végig, milyen fotókra is van szükséged.


Tudom-tudom, ilyenkor azt gondolod, rólad nem lehet egy normális képet készíteni, minek fáradni ezzel az egésszel. Sajnos vitatkoznom kell ezzel az állítással, mert szerintem igenis mindenkiről lehet jó képet készíteni, és ezt neked is szívesen bebizonyítom!


Hogy mi számomra az előnyös portré? Előnyös pózban, előnyös ruhában, az arcodat kiemelve, a kisugárzásodat megragadva készült kép. Amire, ha ránézek azt gondolom, igen, vele szeretnék beszélgetni, mert szimpatikus. Te mit szeretnél, mi jusson az eszébe az embereknek, ha a képedre néznek?


9/5 - Van olyan képed, ami munka közben is megmutat?

Az a tapasztalatom, hogy az emberek szeretik, ha egy kicsit betekinthetnek a kulisszák mögé, és láthatnak téged, mint vállalkozót munka közben, vagy akár egy kötetlen életképen. A vállalkozóknak készített fotó sorozatokban is mindig külön figyelmet kapnak ezek az életképek.


Nem kell itt nagyon komplex dologra gondolni, ha egy jegyzetelést, könyvolvasást, telefonálást, laptopon dolgozást, vagy esetleg egy személyes konzultációt mutatunk meg a képpel, máris közelebb érzik magukat az emberek hozzád. Ezzel is a szimpátiát erősítjük a márkád és vállalkozásod iránt.


9/6 - Tudod már milyen képet teszel a FB borító képnek-hírlevél fejlécnek stb.?

Sokszor beszélgetek vállalkozókkal, és azt látom nem tudják kiaknázni teljesen a fotóikat. Például te szoktál saját képet kitenni borítóképnek, vagy esetleg hírlevelekhez fejlécként? Igen, ezek a képek néha plusz szerkesztést igényelnek, de a végeredmény megéri. Érdemes ezeket a felületeket is a vállalkozásod előnyére fordítani!


TIPP: Fotózás előtt legyen egy listád, milyen felületekre szeretnél képeket, és milyen szituációkat szeretnél kiemelni a vállalkozásod kapcsán. Ha esetleg bizonytalan vagy akkor javaslom olyan fotóst válassz, aki ezekben a kérdésekben is tud majd neked segíteni. Ami biztos kelleni fog neked, az 3-4 megnyerő portré rólad, és még 5-6 olyan kép, ahol valamit éppen csinálsz és köthető a vállalkozásodhoz. Nézd át a listádat olyan szemmel is, hogy esetleg, ha blogposztot írsz, akkor lesz olyan kép is, amivel illusztrálni tudod?

A VIZUALITÁS - ARCULAT

Sokat vagyok az online térben, és nagyon sok elrettentő példával is találkozom, az arculatok kapcsán. Sötét-homályos képek, egy alapvetően világos arculat mellé, indokolatlanul sok színhasználat, giccses keretek, rózsák, macskák, csillám, szivárvány 😊 stb, na jó az utóbbiakkal csak túloztam, de tényleg láttam már olyan posztot, ahol a 6 pontot 6 különböző színnel írták és 6 különféle betűtípussal.


9/7 kérdés: Van 2-3 szín, amit egységesen és következetesen használsz?

Ha még nincsen logód, vagy nem dolgoztál még grafikussal, akkor is érdemes végig gondolni, hogy mi az a 2-3 szín, amit következetesen tudsz használni az online anyagaidnál. Például érdemes meghatározni, hogy a figyelem felkeltő szövegeket, esetleg címeket milyen színnel írod.


Nagyon sokan élvezettek vetik bele magukat a tervezésbe, és ehhez a Canva megfelelő platformot és inspirációt is nyújt, viszont fontos ilyenkor, hogy ne hagyjuk magunkat eltéríteni, és ne akarjuk minden egyes insta vagy FB posztnál más-más designt kitalálni, csak azért, mert akkor éppen az tetszett meg nekünk. Nem azt mondom, bizonyos ünnepnapokon lehet egy picit lazítani, de az állandó design elemek (szín, betűtípus, dekorációs elemek) cserélgetése a márkád ellen fog dolgozni.


9/8 kérdés: Tudod melyik az a betűtípus, amit minden online anyagodhoz használsz?

A betűtípusok szerelmeseinek tudom javasolni, hogy tanulmányozzák melyik betűtípus fajtának mi az eredete, és milyen hatást tudsz kiváltani vele. Általánosságban a talpas betűk egy klasszikus, luxus, hagyományos értékrendet mutatnak, míg a talpatlan betűtípusok egy modern, letisztult, lendületes hatást tudnak kiváltani. A Google font-ok között érdemes nézelődni, mert ha tetszik egy betűtípus, akkor az oldal alján hoz egy listát, hogy mivel érdemes párosítani. De ne feledd, ha egyszer eldöntötted, akkor utána ne nagyon váltogasd!


9/9 kérdés: Tudod, hogy mi az a hangulat-képek, amik a legjobban kiemelik a márkádat?

Amennyire a saját profi fotók mellett teszem le a voksom, tudom, hogy sokszor egy jól megválasztott stock fotó is el tudja végezni az adott feladatot. Nem szerencsés csak stock fotókat használni, ezt már több esetben is láttam, de jó kiegészítője lehet az arculatodnak. Amit érdemes ilyenkor figyelembe venni, hogy a kiválasztott képek legyenek harmonizálóak, működjenek egy egységként.


TIPP: Fogadd el, hogy az arculati elemek érted vannak és nem ellened. Igen, nehéz az, ha nem lehet mindig éppen az aktuális kedvenc vagy éppen hangulatodnak megfelelő színeket használni, de hidd el, hosszú távon ez megtérül. Egy egységes és profi arculatot fog kapni a vállalkozásod, amivel a hitelességedet fogod tudni erősíteni. Határozz meg 2-3 egymással harmonizáló színt és használj 1 maximum 2 betűtípust. Ha stock fotókkal dolgozol, gyűjts le egymáshoz hasonló hangulatú képeket, és mindig figyeld, hogy nem lóg-e ki valamelyik kép a többi közül.

Minden kérdés, amire őszintén ki tudod jelenteni, hogy nálad rendben van, kap egy pontot, számold össze, mennyire tudatos a te márkád?


0-3 Éppen most kezded, vagy már egy-egy terület rendben van nálad, de még nem állt össze az egész egy egységgé. Jó úton indultál el, de még sok munka vár rád, de hidd el, amint ezeken véig mész, imádni fogod a márkád és a vevőid is!


4-6 A törekvés megvan benned, és szeretnél is fejlődni, de nem mindig következetes amit csinálsz, néha azt érzed tűzoltás, amit csinálsz, és szeretnél már végre ott tartani, hogy egységes a márkád, és vannak sablonjaid is, melyek segítenek az egységeség megtartásában. Ha kérdésed van, beszéljünk!


7-9 Szuper vagy! Lehet pár dologban bizonytalan vagy, néha félrecsúszol, de összességében egy egységes, és szuper márkát építesz. Hajrá, csak így tovább!


A fenti lista egy jó alapozó, azaz, ha ezek már megvannak, akkor érdemes csak tovább lépni és célzott fotózásokat tartani, finom hangolni a stratégiát, vagy az arculatod. Kérdésed merült fel a fentiek kapcsán? Elakadtál? küldj egy emailt, és egyeztessünk időpontot egy gyors konzultációra, amikor 100%-ban csak a te márkádról beszélünk és nézzük át a lehetőségeket!

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square