Hogyan építsd fel a márkád vizuálisan? Egy sikeres kkv marketing tanácsadó esete

Hogyan fejlődik egy márka vizuálisan? Mik az első lépések egy erős énmárkához? Mikor és hogyan érdemes induló vállalkozóként tudatos márkaépítésben gondolkodni, és hol kap ebben szerepet a vizualitás? Egy kkv marketing tanácsadó barátom és ügyfelem, Babanics Írisz a tudatos, de egyszerű lépésekből álló építkezésben hisz, a márkája pedig az egyik leghitelesebbek egyike, amit ismerek, ezért is kértem meg, mesélje el, hogyan is kell ezt a brandépítést vizuálisan is “jól csinálni”.Elöljáróban: A közös történetünk Írisszel 2017-ben indult. Még induló marketinges vállalkozóként keresett meg, mert az új weboldalához szeretett volna képeket készíttetni. Tudta, hogy a vizualitásnak nagy szerepe van a márkája életében, és szeretett volna kitűnni az egyébként is dübörgő marketingesek (tanácsadók, ügynökségek, szabadúszó kivitelezők és specialisták) piacán. Felkért, hogy az énmárkája erősítéséhez készítsünk hangulatos, őt visszaadó, professzionális fotókat, amikkel bizalmat kelthet a célcsoportjában. Szerintem nagyon tanulságos történet az övé, kevesen építik olyan tudatosan a személyes brandjüket vizuálisan is, mint ő a kezdetektől fogva. Remélem, hogy ez másokat is inspirál, úgyhogy megkértem, mondja el, hogyan játszott szerepet a vizualitás az erős énmárkája felépítésében.


Zsuzsi (Jouca portraits): Kérlek, mutasd be magad pár mondatban, és mondd el, hogy mit csinálsz, mivel foglalkozol.


Írisz: KKV marketing tanácsadó vagyok, kezdő és kisvállalkozásoknak segítek a vállalkozásukat felfuttatni. Egy közös barátunk ajánlott téged, amikor még én is kezdő vállalkozó voltam, és az első weboldalam miatt kerestem fotóst. Nem kértem be mástól ajánlatot, egyből hozzád fordultam, és azóta sem dolgoztam más fotóssal - és nem is tervezek.


Ezt örömmel hallom. :) Mesélsz az első közös projektünkről? Induló vállalkozóként milyen fotókat szerettél volna csináltatni, és milyen volt szerinted a közös munka?


Az első weboldalamhoz szerettem volna saját képeket. Az első fotózás óriási élmény volt, mert előtte sosem készültek rólam profi képek – kivéve, ha a stúdióban készült igazolványképeket nem számoljuk. Azt hittem kényelmetlen lesz, és kínos, meg vontatott. De azonnal megtaláltuk a hangot!


A legjobban az tetszett, hogy már azelőtt irányítottál, hogy találkoztunk. Kifaggattál a vállalkozásom természetéről, és közösen szituációkat/helyszíneket találtunk ki, amivel a munkámat ábrázolni tudtuk.

Emlékszem, hogy óriási meglepetés volt, hogy a képek többsége remekül sikerült, alig tudtam választani, hogy melyiket kérjem. Azt hiszem, végül többet is kértem retusálni, mint amit valaha felhasználtam, de nem bántam. Évekig használtam ezeket a képeket mindenféle marketing anyagomhoz.Írisz első weboldalához készült képek


Vállalkozóként mikor és miért kezdtél el tudatosan énmárkában gondolkodni? Milyen szerepet kapott ebben a vizualitás (arculat, fotók, színek)?


Az első évben nem volt szükségem márkaépítésre, mert főleg ajánlás alapján dolgoztam. De, amikor már a bevételem egyre magabiztosabb lett, mindenképp szerettem volna profibb megjelenést. Nem csak üzleti szempontból, de arra vágytam, hogy ha már ezzel foglalkozom nap mint nap, akkor jól is nézzen ki, meg tudjam mutatni idegeneknek. Ezért akartam weboldalt és névjegykártyát.

Sokáig más, kézzel fogható haszna nem volt, minthogy én nagyon büszke voltam rá, szerettem, hogy nem egy stock képekből álló tucat-weboldalt kell mutogatnom az ügyfeleimnek.


“Később egyre többször jött az a visszajelzés, hogy a szakmai tudásom mellett azért is választottak engem, mert szép a weboldalam. Profin néz ki, és szimpatikus volt, hogy én vagyok a képeken, látszott, hogy időt és pénzt tettem az arculatom elkészítésébe.”

Hogy tudnád leírni a márkád fejlődését/útját vizuálisan, különös tekintettel a képekre? Honnan indultál, milyen célra kerestél fotóst, és hol tartasz ma, mik a rendszeres fotózások céljai?


Azzal a weboldal fotózással indult minden…


… ami annyira jól sikerült, hogy utána (és azóta is) minden ügyfelemnek téged ajánlottalak.

2018-ban egy közös projekt miatt (megírtuk a könyvünket) az Instagram fotózásba közösen vágtunk bele. Mármint abszolút a te érdemed az egész, én csak ott voltam, amikor kidolgoztad az első koncepciókat, és marketing/üzleti szempontból kicsit besegítettem.A közös könyv és az instára késztett képek


Abból a projektből azonnal láttam, hogy én is akarok ilyet, és 2019-ben elindítottam a saját insta oldalamat. Kizárólag két vizuális dolgokhoz ragaszkodtam: hogy a képek többségén én szerepeljek, mert ritka az olyan egyéni vállalkozó, aki ennyit áldoz az énmárkára, főleg a profi képekre (általában van 1-2 fotósorozatuk, és azt használják újra és újra). A másik pedig az volt, hogy te rakd össze a teljes koncepciót és te is készítsd el a képeket.

“Azóta is nagy sikere van ennek. A márkámat sokkal többre értékelik azok, akik nem ismernek, mint ami (még) a valódi értéke. Ez pedig jelentős részben a vizuális kommunikációnak köszönhető.”


Több év alatt rengeteg kép gyűlt össze, és nagyon sokan szeretik ezeket a képeket

Az első közös munka óta már túl vagyunk 3 Instagram fotózáson, a készülő új weboldalam fotózásán és az ügynökségem csapatfotózásán is. Az ilyen típusú munkához soha nem választanék mást, mint a Zsuzsit.

Egyetlen alkalom volt, amikor nem téged bíztalak meg - egy rendezvényünk fotózása. Ezt is csak azért, mert meghívott vendég voltál, és szerettem volna, ha élvezed a rendezvényt. 😊

Cloud csapat


Miben tudtam szerinted a legtöbbet segíteni neked a fotókkal és vizuális szakemberként?


Szerintem egy fotós legnagyobb érdeme, hogy ő irányít, és nem őt kell irányítani. Más szóval: gondolkodik, igyekszik belehelyezkedni az ügyfél szerepébe, és proaktívan kitalálni, mire van szüksége. Te pontosan így dolgozol.


Bár a saját márkámban mindig veled dolgozom, az ügyfeleim nem mindig hallgatnak rám, így más fotósokat is ismerek. Természetesen nem azt mondom, hogy nincs másik jó fotós a piacon, de olyannal még nem találkoztam, akivel ennyire könnyen meg lehet beszélni a koncepciót. A legtöbb fotós inkább művész vagy végrehajtó, és ha nem kapnak jó briefet, akkor biztosan hiányzik valami a végeredményt tekintve. Te pedig eddig mindig inkább túlteljesítettél, minthogy hiányérzetem lett volna.


Behind the scenes :) mókázunk


Mit élveztél/élvezel a legjobban a közös munkában a fotózások alkalmával?


Konkrétan a fotózáskor két dolog nagyon jó: az egyik a laza a hangulat, sosem feszengtem. A másik, hogy 100%-ban irányítottál. Én sosem voltam jó a kamera előtt, vagy a testem koordinálásában. Nehezemre esik pózokat felvenni, de mindig el tudtad magyarázni, mit szeretnél látni, és sikerült. Mégpedig a képen úgy látszik, tökre laza voltam, és “elsőre” így álltam be.


Marketing tanácsadóként mit mondanál, mik a brandépítés alapjai, milyen egy erős márka, és mennyire kell ehhez a vizuális elemeket tudatosan tervezni?


Azért ez egy trükkös kérdés, tanulmányokat lehetne írni róla. :D


A márkaépítés alapja egyéni vállalkozók/énmárkák esetében az önazonos kommunikáció, a folyamatos jelenlét és a jó vizuális megjelenés. A jó vizuális megjelenést nem szabad összekeverni a túlbonyolított, nagyvállalatokra szabott kis-és nagyarculattal. A lehető legegyszerűbb dolgokat kell jól kitalálni, és a mindennapokba könnyedén beépíthetővé tenni.


Mondok egy példát. Hozzád azért küldöm a kezdő vállalkozóimat, mert tudom, hogy nem fogod felesleges design és arculati dolgokkal fárasztani őket. Kitaláltok néhány színt és betűtípust, ami tetszik az ügyfélnek, készítesz nekik Canva sablonokat (hogy ne legyenek egy grafikusra utalva), és lősz róluk egy remek kezdő sorozatot.


“Ennyi, ez kell az induláshoz, de ez a világot jelenti, ha más kezdőkkel hasonlítjuk majd össze őket.”


Írisszel mindig is imádtam dolgozni, mert partner az ötletelésben, és akár a legőrültebb képek megalkotásában is. Kezdetekben mindenképpen az volt a legfontosabb, hogy az alap minimum „induló képek” elkészüljenek, amivel őt is meg a szolgáltatását is be tudjuk mutatni. A képekbe mindenképpen szerettem volna belevinni az ő személyiségét, és úgy érzem ezt sikerült is megfognom.


A későbbi fotózások alkalmával nagyon sok szituációban fotóztam őt, hiszen az instagram stratégia kapcsán fontos volt az is, hogy ne csak a szakembert, hanem a magánembert is megmutassuk. Nagyon sok kedvenc képem készült ebben az időszakban.

Utolsó nagy projekt a weboldal képeinek újra fotózása volt, mert ezzel együtt egy kis arculatváltás is történt, valamint módosítottunk az insta stratégián is. Folyamatosan azt keresem, mivel lehetne még jobban kiemelni a szaktudását úgy, hogy mindeközben az induló és kisvállalkozások számára is elérhető szakember képét adjuk vissza.

Új képek a weboldalhoz


Legjobban azt csodálom Íriszben, hogy képes egész nap mosolyogni a kamera előtt és ez a mosoly még akkor is hiteles, amikor már azért jelzi, hogy eléggé fáj az arca a sok mosolytól 😊 Minden őrültségben benne van, egyik posztjához például a kisföldalattihoz vezető lépcső kőpárkányán pózolt magassarkúban, és mindezt úgy tette, mintha mindennap modellkedne.

Rengeteg komment érkezett erre az insta posztra :)

Nagyon várom már, hogy befejezzük az új arculat építését az összes social media felületen, és így tényleg mindenhol egységes lesz, és már az új képeket is használjuk!

Ha szeretnél Íriszéhez hasonló sikersztorit, ahhoz rengeteg energiát bele kell tenni a vállalkozásba, de a márkád vizuális indulásában és fejlesztésében tudok neked is segíteni. Ha érdekel, keress meg és csináljunk neked egy ütős fotósorozatot egy szuper mini arculattal!

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square