Egy fotós csak egy fotós... vagy mégsem?

Sokszor nevetünk fotós kollégákkal azon, hogy mindannyian megkaptuk már azt a mondatot valamikor: „te úgyis csak kattingatsz” 😃 Sokan nem látnak bele egy fotós munkájába, amit meg is értek, hiszen kevesen beszélnek arról, mi mindent is csinál egy fotós, amellett, hogy szuper képeket készít 😉 és „kattingat”. Összeszedtem nektek most, hogy szerintem mi mindenhez kell értenie egy fotósnak, aki maximálisan odafigyel az ügyfelek igényeire, aki nemcsak technikailag szeretne egy jó képet készíteni.Fotósként úgy érzem, több dologhoz is kell értenem, segítenem az ügyfeleimet a fotózás során. Karrier- vagy vállalkozásépítő ügyfeleimet marketinges tudásommal tudom segíteni. Az üzleti fotózás megtervezése során mindig átbeszéljük, hogy milyen területen dolgozik az ügyfelem, vagy milyen pozíciót szeretne megpályázni, mert ehhez kell igazítani a fotót is, hogy még jobban „eladhatóvá” váljon a munkaerőpiacon. Sokat segít ebben a korábbi évek munkatapasztalata is, dolgoztam már hazai cégeknél, londoni multinál, vegyes területeken: business consulting, pénzügyi tanácsadás és IT szektorban is.Ugyanakkor az induló vagy már működő vállalkozó ügyfeleimnél azt szoktam átbeszélni, hogy milyen felületre kerülnek majd a képek, ki a célcsoport, mi az üzenete a szolgáltatásának/termékének. Nekem fontos ezeket az információkat is tudnom, mert másképp kell vizuálisan megközelíteni egy luxus terméket/szolgáltatást egy olyan vállalkozáshoz képest, ahol például az énmárka építése a cél. Mivel nekem egyébként is a szenvedélyem az induló vállalkozókat segíteni, esetleg közösen ötletelni, a képeket is olyan szemlélettel készítem, hogy ne csak weboldalra tudja használni, hanem például, ha feliratot is szeretne elhelyezni a fotóra, akkor annak is legyen hely, vagy az arculati színeihez igazítjuk a fotózáson használt színeket is.


Úgy érzem, hogy a fotózásaim színvonala folyamatosan emelkedik, azért mert belelátok a munkájukba és sokat tanulok a sminkes, stylist, stílustanácsadó partnereimtől, akikkel együtt dolgozunk. Így a legtöbb fotózáshoz javaslatot tudok tenni a ruhaszettekre, helyben az illetőre is tudom igazítani csipeszekkel, hogy a fotón a legelőnyösebben mutasson. Sokan kiemelték már, hogy mekkora segítség volt ez nekik, vagy az, hogy a meglévő ruháikból szuper szetteket állítottam össze. A fotózások előtt kikérdezem az ügyfeleimet, hogy van-e preferenciájuk smink és frizura kapcsán, és ennek megfelelően választok sminkest is a feladatra, vagy ha szükséges, akkor igazítok a modellem haján, ha a fotó úgy kívánja. Így az évek alatt picit én is sminkes, fodrász, stylist és stílustanácsadó is lettem. No de csak épp egy fotó erejéig. 😊Nagyon szeretek emberekkel dolgozni, emberekkel foglalkozni, és mindig úgy érzem, egy fotózás sokszor terápia is, picit pszichológus is leszek ilyenkor. Azon túl, hogy maga az élmény egy hatalmas önbizalomlöketet ad a nőknek, az én feladatom az, hogy rövid idő alatt megismerjem és ráhangolódjak a modellemre, megismerjem a személyiségét és olyan szituációkat és pózokat találjak ki neki, amitől hitelessé válik a képen, ugyanakkor fel kell ismernem azt is, ha egy kép valami miatt nem lesz hiteles. Természetesen én a fotózást csapatmunkának tekintem, így mindig átbeszéljük a modellemmel, hogy milyen képeket tart hitelesnek magáról, vagy éppen melyik mosolyával tud jobban azonosulni. Ezek apróságok, de nagyon sokat számítanak a végeredményben, hogy igazán ütős fotósorozat készüljön róla! Az élményfotózások során szeretem az ügyfelemet egy picit „múzsának” is tekinteni, és kipróbálni olyan ruhákat, beállításokat, fényhangulatokat is, amiket lehet ő nem is tudna magáról elképzelni, és így meg tudom neki mutatni egy olyan oldalát, amiről nem is tudott addig.


A fotózások engem lelkileg nagyon töltenek. Az alkotás öröme, hogy sikerült azt a pillanatot elkapni, nagyon nagy boldogsággal tölt el, nem egyszer lettem már libabőrös egy jól sikerült kép után. Mert az éreztem „wow, most aztán igazán szuperül néz ki a modellem” és ilyenkor nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szuper képet tudok mutatni róla. 😊 A fotózás ugyanakkor mentálisan egy nagyon feszített munka is. Pillanatok alatt látnom kell a testbeszédből, egy arckifejezésből, egy grimaszból ha az ügyfelem kényelmetlenül érzi magát, ha nem tetszik neki valami, és nem meri mondani, de azt is, ha egy kis szünetre van szüksége mert nagyon befeszült, vagy éppen valamit bolondoznom kell, hogy elő tudjon jönni az igazi, őszinte mosolya. És sokszor elég az is, ha csak ennyit mondok „Ezt a mosolyt még te sem hiszed el. Ez kamuu!!!” persze vicceskedve és bántás nélkül, az empátia úgy gondolom ennél a szakmánál is elengedhetetlen.


És mindezek mellett, helyt kell állnom fotósként is. Hogy technikailag, fények, kompozíció szempontjából is olyan képek készüljenek, amire az ügyfelemnek szüksége van vagy vágyik rá. Hogy olyan utómunkával adjam át a képet, ahol önmaga marad, ami emeli a kép minőségét, viszont nem tünteti el a modellem karakterét. Nem szeretem a porcelánra retusált bőrt sem emiatt, vagy hogy a Photoshoppal egy teljesen más embert „faragjak” belőle. Arra törekszem, hogy már a nyers képeim is magas minőségűek legyenek, amit a jó fényekkel és pózokkal érek el legtöbbször.


Remélem, most már te is látod, hogy fotózni nem csupán “kattingatás” :) Ha szimpatikus neked a hozzáállásom, és esetleg kipróbálnál velem egy fotózást akkor nincs más dolgod, csak felvenni velem a kapcsolatot, és keresni foglak a további lépésekkel.

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square