A nők leggyakoribb félelmei a fotózás előtt és a megoldás
Te is halogatod a fotózást, pedig tudod, hogy már tényleg itt lenne az ideje? Valahogy sosem jön el a “megfelelő” pillanat, mindig van fontosabb program vagy projekt? Vagy a félelmeid tartanak vissza? Összegyűjtöttem pár jellemző kifogást, amikkel annyiszor találkoztam már, de bátran mondhatom, a legtöbbre van megoldás. Jól hangzik? Oszlassuk el azokat a kétségeket!


Először is: a fotózás érted van, nem ellened. Nem egy szükséges rossz(nak kéne lennie) a vállalkozások életében, hanem egy olyan tényező, ami hitelességet, egyediséget és versenyelőnyt adhat a márkádnak. Sokszor hangsúlyozom, hogy nem pár képben, hanem koncepcióban gondolkodunk, az arculatod egységesítése és egyedivé tétele a cél, nem pár kép lekattintása, amikről talán azt sem tudod, hogyan használd jól őket a csatornáidon. Marketing szempontoknak megfelelően tervezzük meg a sorozatod, így biztos lehetsz benne, hogy az esztétikai érték mellett stratégiai eszközt kapsz a kezedbe, ami hatékonyan támogatják az online kommunikációd.


Na de nézzük, mik a leggyakoribb félelmek és kifogások, és mi rájuk a megoldás.


1. Feszélyez a kamera, nem szereted, ha fotóznak


Ha kényelmetlenül érzed magad a kamera jelenlétében, az gyakran azért van, mert nem tudod, mit mutass önmagadból, hogyan pózolj. Ez természetes, hacsak nem a kifutón nőttél fel, nem biztos, hogy ösztönöesen tudod, hogyan tartsd magad, hogyan rendezd a ruhád, hajad, végtagjaid, vonásaid, de nem is kell. Azért vagyok én, hogy megmondjam és megmutassam milyen pózban szeretnélek fotózni, végig irányítok és beszélek hozzád, és egy percre sem érzed azt, hogy magadra vagy hagyva. Persze sosem kérek olyat sem tőled, amit ne tudnál megtenni. És mindenekelőtt igyekszem oldani a hangulatot, hogy ne a kamerával foglalkozz, hanem a természetes arcodat tudd mutatni nekem, mert ebből születnek aztán a legjobb képek!2. Fogalmad sincs, hogyan készülj fel egy fotózásra...


mert nem tudod mit vegyél fel


Bizonytalan vagy, hogy mi állna jól neked a képeken? Nem tudod, milyen színvilág harmonizálna a márkád színeivel? Fogalmad sincs, hogyan csináld meg a hajad és a sminked, esetleg ki csinálná meg neked? Egyik maitt sem kell aggódnod.


A tervezés során nem képekben, hanem koncepcióban gondolkodunk, azaz veled és a márkáddal foglalkozom, nem pedig az egyes képekre koncentrálok. Ilyenkor megtervezzük közösen, hogy mire szeretnéd használni a képeket, milyen színek illenek a céged arculatához, milyen ruhákkal tudod az üzeneted legjobban kommunikálni, és természetesen fodrászt és sminkest is tudok biztosítani a fotózás előtt, ha szeretnéd.


mert nem tudod, hogyan használd fel a képeket


A koncepciótervezés része, hogy már eleve tudjuk, milyen felületeiden fogod használni az elkészült képeket, így ezt sem egyedül kell kitalálnod, hanem közös gondolkodás eredményeként születik meg. Neked nem kell tudod, mi kell egy jó Facebook borítóképhez, az én feladatom, hogy a képeid funkcionalitása is rendben legyen, ne csak a technikailag legyenek kifogástalanok.


3. Nem vagy elégedett magaddal


“Nem vagyok fotogén”


A kifogás, amit a fotósok legtöbbet hallanak :)) Akár nehéz is bevallani, hogy ez tart vissza, akár bátran hangoztatod, hogy mit nem szeretsz magadon, elmondom, miért ne tartsanak vissza az aggályaid.


Szerintem nincs olyan, hogy “nem vagy fotogén”, vagy “nem szeret a kamera”, csak oda kell figyelni a részletekre. Nőként én is pontosan tudom, hogy mik azok a területek amikre nőként allergiásak vagyunk és tudom, hogyan emeljem ki azt ami előnyös a másikon. Amint mondtam, nekem egyik erősségem, hogy különböző pózokkal mutatom meg a modellem előnyös oldalát. Ha szerinted igaz rád, hogy nem vagy fotogén, olvasd el Eszter élményét, aki hasonló cipőben járt, mégis boldogan tért haza a fotózásról.


“Le kell adnom 5 kilót”


Olyannal is találkozom, aki kimondottan az alakjával nincs megelégedve, és ezért vonakodik eljönni. Pedig nincs "megfelelő pillanat" kilépni a komfortzónánkból, de annál nagyobb öröm, amikor megtesszük, és a bátorságunkat siker koronázza. Ajánlom, hogy olvasd el Zsuzsi történetét, aki saját bevallása szerint is hasonló okokból vacillált, míg végül eljött, és szuper élményben volt része.


Nem vagy elégedett valamivel magadon (orr, száj, nyak, kar, ráncok, stb.)


Az előző félelem pepitában. :) Ez egy változatos lista, szinte alig van olyan nő, aki nem változtatna meg valamit magán. Azt javaslom, hogy próbáld meg elfogadni és értékelni, amid van, vagy ha módodban áll, változtass azon, ami nem tetszik. Előbbiben az is segíthet, ha egy vidám hangulatú fotózáson, jól sikerült képeken viszontlátod magad, és talán rájössz, hogy alaptalanul vagy túl szigorú magadhoz. Akár régi berögződéseket is sikerül ledönteni, mint ahogy Réka esetében is történt. ;) És ha még csak az elején vagy az önelfogadásnak, és szeretnél apró lépésekben készülni a fotózásra, két feladatom van neked: 1) Nézd meg minden nap magad a tükörben, és keresd meg azt a dolgot, ami nagyon tetszik magadon (mindenkin van ilyen) 2) Minden nap egy szelfi: azaz készíts magadról minden nap egy képet telefonnal, lehetőleg legyél az ablakkal szemben, de ne vakítson el a fény. Én is ezt a módszert használtam arra, hogy elfogadjam az arcom, neked is menni fog!


4. Nincs időd, nincs pénzed


“Tök jó lenne, de nincs rá időm.”


Neked is mindig van mit csinálni? Nem vagy ezzel egyedül -- pláne, ha vállalkozó vagy --, de annyit segítek, hogy szinte soha nem fogod azt érezni, hogy “most van időm egy fotózásra”. A fotózásra valóban kell időt szánni, de talán nem annyit, mint gondolnád. Az előzetes egyeztetések és maga a fotózás hossza is attól függ, hogy mik a céljaid és milyen csomagot választottál ki. Nem kell 3-4 szettbe átöltöznöd és órákat töltened a stúdióban, ha nem akarsz és nem szolgálják a céljaidat.

Hozzávetőlegesen: az előzetes egyeztetések és felkészülés (neked való színek, ruha, smink stb.) általában kb. 30 percet vesznek igénybe, míg maga a fotózás a céljaid szerint alakul, de egy alap csomagot (10 kép, 4-5 szett ruha, smink + haj) 3-4 óra alatt elkészítünk. Így összesen 4-5 órát + az utazási időt kell a fotózásra szánnod. Nem olyan horribilis ahhoz képest, hogy utána 6-12 hónapig biztosan el leszel látva vizuális anyaggal. ;)


“Nem prioritás, mindig van valami fontosabb.”


Ez is gyakori elutasító válasz, pedig sokszor hangsúlyozom, hogy a szép képek nem esztétikai “kiegészítő”, hanem stratégiailag fontos elemek a márkád életében és az online megjelenésedben. Biztos, hogy minden, amit csinálsz, azt neked kell megcsinálni? És biztos, hogy fontosabb, mint hogy hitelesebbé tedd a márkádat, új vevőket szerezz, egyedivé válj a piacodon és több követőd figyelmét tudd lekötni a tartalmaiddal a social felületeiden? Természetes, hogy vannak sűrű időszakok, de hacsak nem épp tüzet oltasz, hanem stratégiában gondolkodsz, be tudod tervezni a fotózást is - ha akarod. És emlékezz, az emberek emberekhez kötődnek, nem pedig egy arctalan márkához.


“Nincs rá pénzem”


Teljesen megértem, hogy néha az anyagiak jelentik a gondot, főleg az induló vállalkozó ügyfeleknek, de megnyugtatlak: ha te is ebben a cipőben jársz, akkor jó, hogy itt jársz. :D Rengeteg induló vállalkozásnak segítettem már az első üzleti képeik és egységes arculatuk elkészítésében, mivel ezt küldetésemnek is tekintem. Tudom, mire van szüksége egy most induló vállalkozásnak képileg, amihez költséghatékony csomagot is ajánlok, amivel az a célom, hogy a legtöbbet vedd ki ebből a befektetésből, és minimum 1-2 évig tudd használni a képeidet. Azzal nem veszítesz semmit, ha kérsz egy (ingyenes) ajánlatot, és meghallgatod, személy szerint neked milyen képsorozatot javaslok.Szóval: te miért halogattad eddig a fotózást? Van még jó okod rá továbbra is? :D Tényleg azt gondolom, hogy a legtöbb problémával, félelemmel, kifogással már találkoztam, és tudom rájuk a megoldást. Ha kérdésed van mégis, írj nekem a Kapcsolat oldalon.


Ha úgy érzed, szívesen tennél egy próbát, vedd fel velem a kapcsolatot, és kérj ingyenes ajánlatot.

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square