FANNI - changemaker - inspiráló nők sorozat


A fotózások kreatív része mellett a másik kedvenc részem az, hogy megismerhetek különböző embereket. Mindig tanulok valami újat, fantasztikus, hogy mindenki mögött milyen út van, és az élet újra meg újra megtanítja, hogy senki sem olyan, mint amit elsőre gondolnánk róla. Például, amikor valakire ránézünk, és azt hisszük, az ő élete egyben van, és minden tökéletes… ugyan én elég tudatos vagyok ebből a szempontból, de Fanni még engem is meglepett mennyi mindennel foglalkozik és hogy honnan jön neki a motiváció.

Az október sok-sok éve már „rózsaszín” és nagyon sok szervezet próbálja felhívni a figyelmet a rákszűrések fontosságára. Személyes érintettségem miatt is, fontosnak tartom azoknak az embereknek és kezdeményezéseknek a bemutatását, akik valamilyen módon ezzel a témával foglalkoznak, így fogadjátok sok szeretettel Fanni portréját írásban és egy kreatív sorozaton keresztül is.

A projektben segítségemre volt egy szuper csapat is hála Zitának, aki megszervezte a csapatot. Fanni, nagyon köszönöm, hogy elkészült ez a sorozat, és köszönöm, hogy beengedsz az életedbe minket!

A kreatív csapat tagjai: Fotó: Csató Zsuzsi – @JOUCA portraits Haj: Kornél Herbert – @Kornel Hairbert Smink: Zita Szlameniczky – @Szlamizita - Makeup Artist Styling: Edit Somogyvári – @Editingyourstyle

Mikor először beszélgettünk az általad tartott terápiás programok kapcsán, akkor mesélted, hogy személyesen is érintett vagy, mesélsz erről egy kicsit?

Születésemtől másfél éves koromig két daganatos megbetegedésben volt részem, egy jóindulatú és egy rosszindulatú (Neoroblastoma) daganattal kellett megküzdenem. A hosszas kemoterápiás kezelések súlyosan roncsolták a vesémet és a májamat, az orvosi leleteim alapján nem volt esélyem a túlélésre…

A felépülésemet és azt, hogy ma teljesen egészségesen, tünetmentesen élhetem a mindennapjaim, annak a rengeteg szeretetnek és erőnek köszönhetem, amit a családom minden tagjától és környezetemtől kaptam és a mai napig kapok. A szüleim amennyit csak tudtak bent voltak a kórházban, de még így is sok kezeléssel és bent töltött éjszakával egyedül, pici babaként kellett szembenéznem. Ez a későbbiekben rengeteg nehézséget okozott az életemben poszttraumás stressz szindróma formájában, és rányomta a bélyegét a gyerekkori, és fiatalkori éveimre. Olyan szinten belém rögzült a "magamra maradok" félelem, hogy óvodába szinte nem is tudtam bejárni, és nem mertem az iskolában sem az első osztályban maradni eleinte.

Hogyan sikerült leküzdened ezeket a nehézségeket?

Első legmeghatározóbb élményem a Waldorf iskolához köthető, és egy élet nem lesz rá elég, hogy megháláljam a nekik mindazt, amit tőlük kaptam. Nálunk minden nap az első 2 órát az osztályfőnök tartotta, ő volt János bácsi -az elsős tanárom- aki ahelyett, hogy bekategorizált volna a "problémás gyerekek" közé, felismerte a helyzetem súlyosságát, és nagyon sokat segített nekem lelkileg. Egy éven keresztül minden egyes nap úgy állt ki az osztály elé tanítani, hogy vagy a karjában tartott, vagy a hátára felvett. Így megtanított újra bízni, és ez életem végéig áldásként fog kísérni és én örökké hálás leszek.

De nemcsak a tanáraim voltak fantasztikusak, hanem az osztálytársaimnak is köszönettel tartozom. Senki sem csúfolt, hogy velem kivételeztek hanem hamar átérezték, hogy erre valóban szükségem volt, és ők is segítettek nekem.

Gimnáziumban kiderült, hogy diszlexia és diszkalkulia is nehezíti a tanulási folyamataim. Itt ismét egy "hátrányból indultam", amit egy betegségben érintett személynek még gyógyultan is nehéz megemészteni, mert ez is a korábbi traumáimra emlékeztetett. Itt kiemelném a waldorfos első gimnazista osztályfőnökömet és a magyar tanáromat, akik megtanították, hogy attól még, hogy más a gondolkodási módom, nem vagyok kevesebb, csak más tanulási módszerekre van szükségem. Ezeket elsajátítva, egy tantárgy kivételéből, mindenből ötösre érettségiztem és ma már saját vállalkozásomat vezetem, aminek 5 külön ágazata van.

Ebből az egyik a jógaoktatás, ha jól tudom, hogyan kerültél kapcsolatba a jógával és mit adott neked?

Fontos azt tudni, hogy egy betegségben érintett még gyógyultan is érintett marad, így nagyon fontos a tudatos életmód és a megfelelő lelki rehabilitáció. Nekem a jóga rengeteget segített abban, hogy kialakítsam a saját lelki egyensúlyom.

Múltamból adódóan, mindig is tudtam, hogy szeretnék gyermekeknek, családoknak segíteni, így elvégeztem egy gyermek és családos jógaoktatói képzést, majd utána a felnőtt jógaoktatói képzést is. Szinte rögtön elkezdtem órákat tartani, és egyre világosabbá vált, hogy a testi állóképesség és a fejlesztő feladatok mellet, egy nagyon erős lelki oldala is van, amivel el lehet indítani a gyógyító folyamatokat is. Véleményem szerint nem lehet elég korán kezdeni a prevencióra és a tudatos életmódra való nevelést.

A terápiás foglalkozások és a jógaoktatás akkor az egyik legfontosabb küldetésed…

Igen, a gyermekjógának testi-lelki gyógyhatásaival mai napig segítek, betegségben érintett gyermekeknek, de emellett mindig is kerestem azokat az alapítványokat, ahol másokkal együtt segíthetek a családoknak. A teljesség igénye nélkül, kiemelnék két különálló alapítványt: az egyik a MazsolaKuckó (Mazsola- a Fogyatékkal Élő Gyermekekért Alapítvány) és a másik Daganatos.hu Alapítvány.

A Mazsolakuckó Alapítvány a fogyatékkal és autizmussal élő gyermekeknek és családoknak nyújt komplex segítséget. Teljes szívvel javaslom az érintetteknek. A Daganatos.hu Alapítvánnyal létrehoztunk közösen egy Rehablitációs házat, ahova daganatos és leukémiás betegségben érintett családok, költségmentesen járhatnak üdülni nyaranta. Az üdülés részeként velem és édesanyámmal különböző rehabilitációs programokon vehetnek részt a családok. Fontosnak tartom, hogy a családtagokon is segítsünk, hisz ők is érintettek érzelmileg. Budapesti stúdiónkban folyamatosan vannak rehabilitációs foglalkozások, sőt, amíg az érintett családok mellett van kapacitásunk, „egészséges” családoknak is tartunk prevenciós oktatást egészségmegőrző foglalkozásokkal. Példaértékű a csapat dolgozik itt az értintett családok segítésén.

Mesélted, hogy a festés egy másik szenvedélyed…

Imádok festeni, nálam ez szintén a terápia része, és most már megrendelésre is készítek képeket. Sőt, önállóan szoktam szervezni jótékonysági festéseket is kórházakba, legutóbb egy gyermekrendelő falát festettem ki, természetesen ingyen. Barátokkal összedobtuk a festékek árát és én kifestettem a falat színes pillangókkal és madarakkal. Amint lesz ismét kapacitásom, szeretnék további festésekhez toborozni lelkes embereket.

Nekem nagyon sokat adott a festés, és azt látom, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyerekeknek is nagyon fontos terápiás hatású a festés, ezért tartok önkéntesként festésórákat is.

Hihetetlen mennyi mindent csinálsz, és mennyi energia van benned. Elsőre, aki rád néz, talán nem is gondolná, milyen utat jártál be, milyen rövid idő alatt.

Igen, hosszú út van mögöttem, ami nem volt könnyű, de így lettem ma a félős, sírós kis Fanniból mára egy egészséges, 23 éves Fanni, aki egyszerre műsorvezető, jógaoktató, rendezvényszervező, ékszertervező / készítő, festő és nem utolsó sorban BOLDOG!


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • RSS - Grey Circle

ALL RIGHTS RESERVED BY JOUCA PORTRAITS  | 

 |  NAIH - 129526